最新公告:

  没有公告

您现在的位置: 英语学习网 >> 英语教案 >> 高中教案 >> 正文
人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife Protection   Section III  Using language学案(附答案)           ★★★
人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife Protection   Section III  Using language学案(附答案)
作者:佚名 文章来源:网络 点击数: 更新时间:2015-08-07

  Section III  Using language
一、课前预习
(一)重点短语
1. 上千万年前___________________________________
2. 形成,产生___________________________________
3. 在过去的500年_______________________________
4. 许多的,大量的_______________________________
5. 以致于,结果_________________________________
6. 灭亡,逐渐消失_______________________________
7. 意外事故_____________________________________
8. 确信,有把握_________________________________
9. 在如此短的时间里_____________________________
10.根据……所说,按照___________________________
 (二) 重点句型
1. They lived on the earth                                 years ago,                 humans                         and their future seemed secure at that time.千百万年前,恐龙就在地球上生活,比人类的出现绕早得多,当时他们的前景好像也很安全。
2. There were many                         dinosaurs and a number of them        
                in China.
当时有很多不同种类的恐龙,其中有很多种类曾经生活在中国。
3. They                                 that these dinosaurs could                run like the others                 climb trees.
他们惊奇地发现这些恐龙不但可以像其他恐龙一样奔跑,而且还可以爬树。
4. They learn this from                                                         .
科学家们是根据恐龙骨骼的连接方式得知的这些。
5. Some scientists think it                 an unexpected incident         a huge rock from space hit the earth and put                 dust into the air.
有些科学家认为恐龙灭绝是发生在一件意外事故之后,当时宇宙间一块巨石击中地球因而在空气中扬起太多的尘土。
6. Others think the earth                         for the dinosaurs                       
 any more.
另外一些科学家认为地球变得太热,因此恐龙无法再地球上生活了、
7.                 a UN report,         844 animals and plants                 in the last 500 years.
根据联合国的一份报告,在过去500年里,约844种动植物消失。
8. First I suggest         a special park for them.
我建议首先为他们建造一个特殊公园。
二、易混辨析
1. They lived on the earth tens of millions of years ago, long before humans came into being and their future seemed se cure at that time. 千百万年前恐龙就在地球上生活,比人类的出现要早得多,当时他们的前景好像也很安全。
归纳总结:
(1) long before相当于long long ago,意为“很久以前”,常用于一般过去时或过去完成时的
句子中作时间状语,before后边可以跟从句。
I knew the news that they were invited to the party, long before you told me.
早在你告诉我之前很久我就知道他们被邀请来参加晚会的消息。
(2) before long相当于soon或a little later,意为“不久;不久以后”,常与将来时、过去时态连用,在句中作状语,不可以直接加从句。
The dictionary will be published before long. 这本词典不久就要出版。
(3) It is/was not long before+从句  不久就……
It will not be long before+从句  过不了多久就……(主句用将来时,从句用现在时)
It won’t be long before he goes abroad. 不久之后他就要出国。
(4) It will be long before+从句  要过很久才……
It will be a very long time before any landing on Mars can be attempted.
人类还得等很长一段时间才能作登上火星的尝试。
即境活用:
(1) At the time I had fully expected to find work                .
那个时候我还一心盼望不久就可找到工作。
(2) I had heard of him                 I came here.
早在我来这儿很久以前我就听说过他的情况。
2. incident/accident/event/affair
归纳总结:
incident意思偏重于较小的”事件,插曲” 或军事冲突。如:
Incidents often bring out one’s character.小事情常常能暴露一个人的品质。
accident意外发生的“事故”,多指交通事故或火灾事故等。如:
Two people were killed in the traffic accident that happened last week.
两个人死于上星期发生的交通事故。
event一般指重大的“事件”,尤指历史事件。还可以表示体育运动的比赛项目。如:
The founding of the People’s Republic of China was a great event in the history of mankind.
中华人民共和国的成立是人类历史上的一件大事。
affair事件,事务,常用作复数,指一些琐事或者国际事务。如:    .
The minister is busy with important affairs of state.部长忙于重要国事。
即境活用:
(1) But the            did not affect me any more deeply than that.
但是这件事对我的影响不过尔尔。
(2) Once the            became public, he was persecuted by the press.
事情公开后, 他便受到新闻界的纠缠
(3) He denied that he was responsible for the           .
他否认他应对那个事故负责。
(4) They noted down the time and date of this most unforgettable           .
他们记下了这件最难忘的事发生的日期和时刻。
三、课后自测
(一) 基础知识自测
I. 单词拼写
1. No one knows why _______________ (恐龙) died out. 
2. Friday’s shooting i_______________ in East London led to several arrests.
3. It was one of the region’s _______________ (猛烈的) storms in years. 
4. The wind was blowing d_______________ and leaves up from the ground.
5. The story has a good _______________ (结局). 
6. You should i_______________ the car well before you buy it.
II. 完成句子
1. I don’t like _______________ you treat her.
我不喜欢你对待她的方式。
2. Everything went off _______________.
一切都按计划进行。
3. Make sure you _______________ as soon as you receive them.
一收到货物,务必仔细检查。
4. No one knows _______________ when this custom first _______________.
没人确切知道这种风俗起先是什么时候形成的。
5. They lived on the earth tens of millions of years ago, _____________humans came into being.
早在人类产生之前,他们就在地球生活了几千万年。
(二)能力提升自测
I. 单项填空
1. ---- I don’t know how to spend my weekend.
----      .
A. I suggest you seeing a film    B. Why not to see a film
C. You should see a film        D. That is a good  idea
2. After a heated discussion at the meeting, a new plan came       being, which would have a great effect       the culture life of the people.
A. into; for   B. to; to  C. from; at   D. into; on
3. Measures have been taken to clean up the lake, but it will be some time _____ the situation improves.
   A. although  B. before        C.  unless    D. when
4. They hoped to see the problem settled      .
A. peace   B. peaceful       C. at peace        D. in peace
5. This book       all the information about the Internet you need.
A. contains       B. holds        C. includes       D. is listed
6. ---- Excuse me, what time is it now?
---- Sorry, my watch      . It       at the shop.
A. isn’t working; is being repaired  B. doesn’t work; is bei ng repaired
C. isn’t working; is repaired       D. doesn’t work; is repaired
7. The lion is out of the zoo. It is       to visitors. So they are      .
A. dangerous; in danger       B. in danger; dangerous
C. dangerous; dangerous       D. in danger; danger
8. In order to keep balance of nature, we must think of ways to prevent wild plants and animals from      .
A. dying of  B. dying from  C. dying out   D. dying away
9. _____ good, the food was soon sold out.
A. Tasted   B. Being tasted C. Tasting   D. Having tasted
10. When I tried to find _____ that prevented so many people from taking part in the program, it seemed to me that there were two main reasons.
A. why it did  B. that it did  C. what it was       D. why it was
11. ---- I’d like a pen which _____ well.
---- Will this one _____?
  A. writes; do  B. writes; work C. is written; do     D. is written; work
12. Mr. Green left _____ suddenly _____ he came.
  A. so; that   B. so; as   C. as; that   D. as; as
13. It was five o’clock in the afternoon _____ they climbed up to the top of the mountain.
  A. since   B. when   C. that    D. until
14. Last term our math teacher set so difficult an examination problem _____ none of us worked out.
A. that   B. as   C. so that    D. which
15. Some animals,in order to keep themselves _____ by the enemies,go out for food at night.
A. not to be attacked     B. against being attacked
C. from being attacked    D. not being attacked
(三) 智能拓展训练
I. 阅读理解
                                 A
A few years ago I had an “aha!” moment regarding handwriting.
I had in my hand a sheet of paper with handwritten instructions on it for some sort of editorial task. It occurred at first that I did not recognize the handwriting,and then I realized whose it must be. I finally became aware of the fact that I had been working with this colleague for at least a year,maybe two,and yet I did not recognize her handwriting at that point.
It was a very important event in the computerization of life—a sign that the informal, friendly communication of people working together in an office had changed from notes in pen to instant messages and emails. There was a time when our workdays were filled with little letters,and we recognized one another's handwriting the way we knew voices or faces.
As a child visiting my father’s office,1 was pleased to recognize,in little notes on the desks of his staff,the same handwriting 1 would see at hom e in the notes he would leave on the fridge —except that those notes were signed “dad” instead of “RFW”.
All this has been on my mind because of the talk about The Rise and Fall of Handwriting,a book by Florey. Sire shows in her book a deep concern about the fall of handwriting and the failure of schools to teach children to write well,but many others argue that people in a digital age can’t be expected to learn to hold a pen.
I don’t buy it.
I don’t want to see anyone cut off from the expressive,personal associations that a pen still promotes better than a digital keyboard does. For many a biographer,part of really getting to know their subjects is learning to read their handwriting.
What some people advocate (提倡) is teaching one of the many attractive handwritings based on the handwriting of 16th century Italy. That  may sound impossibly grand—as if they want kids to learn to draw by copying classical paintings. However,they have worked in many school systems.
1. Why was the author surprised at not recognizing his colleague’s handwriting?
A. He had worked with his colleague long enough.
B. His colleague’s handwriting was SO beautiful.
C. His colleague’s handwriting was SO terrible.
D. He still had a 1ot of Work to do.
2. People working together in an office used to _____.
A. talk more about handwriting    B. take more notes on workdays
C. know better one another's handwriting  D. communicate bette r with one another
3. The author’s father wrote notes in pen _____.
A. to both his family and his staff    B. to his family in small letters
C. to his family on the fridge     D. to his staff on the desk
4. According to the author,handwritten notes _____.
A. are harder to teach in schools    B. attract more attention
C. are used only between friends    D. carry more message
5. We can learn from the passage that the author _____.
A. thinks it impossible to teach handwriting  B. does not want to lose handwriting
C. puts the blame on the computer    D. does not agree with Florey
                                       
  B
Parents and kids today dress alike, listen to the same music, and are friends. Is this a good thing? Sometimes, when Mr. Ballmer and his 16-year-old daughter, Elizabeth, listen to rock music together and talk about interests both enjoy, such as pop culture, he remembers his more distant relationship with his parents when he was a teenager.
“I would never have said to my mom, ‘Hey, the new Weser album is really great. How do you like it?’” says Ballmer. “There was just a complete gap in taste.”
Music was not the only gulf. From clothing and hairstyles to activities and expectations, earlier generations of parents and children often appeared to move in separate orbits.
Today, the generation gap has not disappeared, but it is getting narrow in many families. Conversations on subjects such as sex and drugs would not have taken place a generation ago. Now they are comfortable and common. And parent—child activities, from shopping to sports, involve a feeling of trust and friendship that can continue int0 adulthood.
No wonder greeting cards today carry the message, “To my mother, my best friend.”
But family experts warn that the new equality can also result in less respect for parents. “There’s still a lot of strictness and authority on the part of parents out there, but there is a change happening,” says Kerrie, a psychology professor at Lebanon Valley College. “In the middle of that change, there is a lot of confusion among parents.”
Family researchers offer a variety of reasons for these evolving roles and attitudes. They see the 1960s as a turning point. Great cultural changes led to more open communication and a more democratic process that encourages everyone to have a say.
“My parents were on the ‘before’ side of that change, but today’s parents, the 40-year-olds, were on the ‘after’ side,” explains Mr. Ballmer. “It’s not something easily accomplished by parents these days, because life is more difficult to understand or deal with, but sharing interests does make it more fun to be a parent now.”
6. The underlined word gulf in Para.3 most probably means _____.
A. interest   B. distance    C. difference   D. separation
7. Which of the following shows that the generation gap is disappearing?
A. Parents help their children develop interests in more activities.
B. Parents put more trust in their children’s abilities.
C. Parents and children talk more about sex and drugs.
D. Parents share more interests with their children.
8. The change in today’s parent-child relationship is _____.
A. more confusion among parents
B. new equality between parents and children
C.1ess respect for parents from child ren
D. more strictness and authority on the part of parents
9. By saying “today’s parents, the 40-year-olds, were on the ‘after’ side.” the author means that today’s parents _____.
A. follow the trend of the change    B. can set a limit to the change
C. fail to take the change seriously   D. have little difficulty adjusting to the change
10. The purpose of the passage is to _____.
A. describe the difficulties today’s parents have met with
B. discuss the development of the parent—child relationship
C. suggest the ways to handle the parent—child relationship
D. compare today’s parent—child relationship with that in the past
 
  Section III  Using language
一、课前预习
(一)重点短语
1. tens of millions of years ago      2. come into being       3. in the last 500 years
4. a number of       5. so that      6. die out       7. an unexpected incident  
8. for sure       9. in such a short time        10. according to  
 (二) 重点句型
1. tens of millions of;long before;came into  being  2. different kinds of;used to live 
3. were surprised to find;not only;but also  4. the way the bones were joined together.
5. came after;when;too much   6. got too hot;to live on 
7. According to;some;have disappeared  8. making 
二、易混辨析
1. (1) before long  (2) long before
2. (1) incident  (2) affair    (3) accident   (4) event  
三、课后自测
(一) 基础知识自测
I. 单词拼写
1. dinosaurs   2. incident   3. fierce   4. dust   5. ending   6. inspect
II. 完成句子
1. the way    2. according to plan   3. inspect the goods carefully  
4. for sure; came into being     5. long before
(二)能力提升自测
I. 单项填空
1. A. 考查情景交际。B项形式错;D项是对建议的回答;C项表达看法,因此不合适。Sugg est
后跟v.-ing形式,you为v.-ing的逻辑主语。
2. D. 考查短语中的介词。句意为:经过会上热烈的讨论后,一个对人们未来生活具有巨大影响的计划形成了。come int o being形成,产生;have a great effect on对……有巨大影响。
3. B. 考查连词。句意为:已经采取措施清理湖水了,但在形势改善前还将需要一段时间。It will be some time before…为固定句型,表示“要过多久才……”。
4. D. 考查介副词。in peace相当于peacefully,为固定搭配。
5. A. 考查动词辨析。contain侧重于所包含的内容,而include指某一部分也包括在整体内。
6. B. 考查动词的时态语态。第一空表达手表的现在情况(doesn’t work),而第二空表达现在正在进行的被动动作。
7. A. 考查形容词辨析。be dangerous to意为“对……有危险”;in danger意为“处于危险中”。
8. C. 考查动词短语辨析。die out意为“动物的灭绝”。die away意为“(风,声音)渐息,渐弱,(树木等)渐渐凋零”;die of/from意为“死于……”。
9. C. 考查非谓语动词。有些动词如feel, taste, smell, sound, look等表示感觉的动词不用进行时,不用被动语态。如The food tastes good.故选C。
10. C. 考查强调句和宾语从句。宾语从句缺少主语,用what。强调句中强调部分为疑问副词应提前,故选C项。
11. A. 考查时态语态。句意为:我很想又一只好写的笔。 此处write作不及物动词,表事物的性质,类似词有: sell,wash等。第二句do为不及物动词,意为“适合”。
12. D. 考查状语从句。句意为:格林先生离开像来时一样突然。此句为as…as…结构。
13. B. 考查连词。句意为:他们爬上山顶的时候是下午5点钟。 When引导状语从句;若看作强调结构,应在five前加at。
14. B. 考查定语从句。句意为:上学期数学老师考试出题太难,没有一个人能解出来。as引导定语从句修饰"examination problem",在从句中作宾语,因其先行词前有限定词so。若看作"so…that…"结构,结果状语从句应加宾语,为"worked it out"。
15. C. 考查动词搭配。 keep...from...保护……免遭……。
(三) 智能拓展训练
I. 阅读理解
                                 A篇
[语篇导读]
偶尔的一次认不出共事过的同事的笔迹让作者联想到过去工作交往中笔迹所隐含的内容。比起键盘,它更能促进富有表现力的个人之间的交往。
[答案解析] [来源:Zxxk.Com]
1. A. 细节理解题。由第二段最后一句话,我最后意识到了我至少和这个同事共事过一年也许两年,但我却辨别不出她的笔迹。可知选A。
2. C. 细节理解题。由第三段最后一句话,当时我们就像认识声音和脸 庞一样地辨别的出我们各自的笔迹。说明过去比较了解相互的笔迹。
3. A. 细节理解题。第四段的意思是我 能认出父亲写在他的员工桌上或家里冰箱上的便条上的笔迹。由此可知选A。
4. D. 推理判断题。倒数第二段讲述到一支笔比起键盘更能促进富有表现力的个人之间的交往,而我不想看到任何人隔绝于这样的交往之外,再结合下一段,可知答案应是B。
5. B. 推理判断题。由第七段第一句中…don’t want to see anyone cut off from…可推知作者不想失去或放弃手写。
                                     B篇
[语篇导读]
    代沟是个社会热点话题,文章比较了现在和过去父母与孩子之间关系的差异,指出两者的代沟在逐渐缩小,不过依然存在,同时指出现在父母和孩子的平等关系也会产生负面影响,如子女对父母的不尊重等;
[答案解析] 
6. C. 词义推测题:由上文(特别是gap)和下句(特别是separate orbits)可知,上几代的父母与孩子之间不仅是在音乐爱好方面有“差异”,而且从发型、衣着,到活动、期望等各方面,差异都很大。最大的干扰项是distance,文章的确提到distant relationship,但关系还没有到不同路的地步:
7. D. 归纳判断题,由第1段首句dress alike.1isten to the same music以及talk about interests both enjoy等可知,父母与孩子有更多的共同兴趣,表明代沟在渐渐消失:选项A、B、C都属于share interests的范畴,D项包括后三项,是最全面的概括:
8. B. 细节理解题;第6段第l句中的the new equality就是上文所说的父母与孩子关系的变化:最大干扰项是A和C,如考生缺乏升华概括能力的话,就容易误选,不管是孩子 对父母缺少尊重还是父母间产生更多的迷惑,都是这种新型的平等关系所产生的“结果”,这里问的是变化是什么,而不是变化的结果是什么:
9. A. 细节理解题:结合上一段可知,today's parents就是60年代后的父母,他们与孩子有更多的交流,更加民主,他们应当是顺应这种变化趋势的:
10. B. 推断写作目的,由全文内容,特别是由the generation gap has not disappeared,but “it is getting narrow等关键词句可知,本文主要是讨论父母与孩子之间的关系的发展过程。


文章录入:admin    责任编辑:zfj 
  • 上一个文章:

  • 下一个文章:
  • 【字体: 】【发表评论】【加入收藏】【告诉好友】【打印此文】【关闭窗口
      网友评论:(只显示最新10条。评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!)

    最新文章 更多内容
    普通文章人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife
    普通文章人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife
    普通文章人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife
    普通文章人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Compute
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Compute
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Compute
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Compute
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 2 The Olym
    普通文章人教版新课标高中英语必修二   Unit 2 The Olym
    相关文章
    人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife P
    人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife P
    人教版新课标高中英语必修二  Unit 4  Wildlife P
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Computers
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Computers
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Computers
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 3  Computers
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 2 The Olympi
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 2 The Olympi
    人教版新课标高中英语必修二   Unit 2 The Olympi
    更多内容

    | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 | 管理登录 |